De klinische symptomen van een infectie met rhinopneumonie zijn heel variabel. Het zijn vooral de jonge paarden die heel uitgesproken griepachtige ziekteverschijnselen kunnen vertonen, terwijl de infectie bij oudere paarden vaak onopgemerkt verloopt. Zoals bij vele virale infecties, is een verhoging van de lichaamstemperatuur (kan oplopen tot 41°C) een eerste alarmsignaal.
De luchtwegaandoening lijkt erg op griep:
Bij een drachtige merrie kan EHV-1 het leven van het veulen ernstig in gevaar brengen, aangezien dit virus de meest voorkomende oorzaak is van infectieuze abortus. Meestal zijn er vooraf geen symptomen te merken bij de merrie. Abortus treedt gewoonlijk op in het 3e trimester van de dracht. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de besmetting met EHV al een week tot meerdere maanden vóór de abortus opgetreden kan zijn!
In zeldzame gevallen kan rhino eveneens tot een aantasting van het zenuwstelsel leiden met ataxie (wankel lopen) en de gevreesde verlammingsverschijnselen tot gevolg. Het optreden van de symptomen kan plots zijn, zonder voorafgaande luchtwegproblemen en gebeurt meestal in de tweede week na besmetting.
Deze paarden vertonen geen klinische verschijnselen, maar de infectie kan te allen tijde opnieuw gereactiveerd worden met uitscheiding en verspreiding van virus naar andere paarden. Deze reactivatie gebeurt vaak als gevolg van stressomstandigheden of een periode van vermoeidheid (bv bij transport, zware inspanning, …). Deze eigenschap, typisch voor herpesvirussen, maakt het zeer moeilijk om EHV te bestrijden en verklaart waarom er plots acute uitbraken kunnen optreden.