Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Zoetis start Europese campagne voor verantwoord gebruik van antibiotica in de veterinaire praktijk

 

Capelle aan den IJssel - 18 november 2014 - Het internationale diergezondheidsbedrijf Zoetis steunt de Europese Antibioticadag, een initiatief dat verstandig gebruik van antibiotica bij mens en dier aanmoedigt. Met de vandaag gestarte Europese campagne wil Zoetis dierenartsen helpen verantwoord om te gaan met antibiotica in de veterinaire praktijk.

Het is niet toevallig dat deze campagne van Zoetis voor verantwoord gebruik van antibiotica van start gaat op de Europese Antibioticadag van de Europese Commissie en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) – in beide gevallen wordt aandacht gevraagd voor het belang van correct gebruik van antimicrobiële middelen. Dierenartsen zouden antibiotica ‘zo weinig mogelijk’ moeten voorschrijven om overbodig gebruik te voorkomen, maar ‘zo veel als nodig’ om dieren effectief te behandelen in het belang van diergezondheid en -welzijn.

In de veehouderij draait alles om voedselproductie, en alleen gezonde dieren kunnen veilig voedsel voortbrengen. Bij infecties kunnen dierenartsen niet om antibiotica heen, willen ze de besmette dieren effectief behandelen. Zoetis is van mening dat antibiotica in de veterinaire praktijk onmisbaar zijn voor de gezondheid van dier én mens. Zoetis streeft naar behoud van diergezondheid. Dit doen ze door de gezondheid en het welzijn van landbouwhuisdieren en pluimvee te verbeteren, en door huisdieren een langer en gezonder leven te geven. Bovendien dragen de veterinaire antibiotica van Zoetis bij aan een veilige, kwalitatieve en productieve voedselketen, wat weer bevorderlijk is voor de gezondheid van mensen.

Executive Vice President bij Zoetis en voorzitter van IFAH Europa Alejandro Bernal zegt over de campagne: “Bij Zoetis denken we dat antibiotica waardevolle middelen zijn voor mensen en voor dieren. Als we ze vandaag op verantwoorde wijze gebruiken, zullen ze ook morgen nog effectief zijn. Dierenartsen hebben de plicht om de gezondheid en het welzijn van landbouwhuisdieren te beschermen, en zieke dieren zullen altijd behandeld moeten worden. We werken dan ook samen met dierenartsen om ervoor te zorgen dat antibiotica zo weinig mogelijk, maar zo veel als nodig gebruikt worden.”

 

AMR verantwoord bestrijden

Directeur Antimicrobial Strategies bij Zoetis Jeff Watts: “Zolang er bacteriën zijn, zullen we doorgaan met het bestrijden van bacteriële infectieziektes, bij zowel mensen als dieren.” En: “Bij Zoetis hebben we een continu onderzoeksprogramma lopen dat de grootste problemen op het gebied van diergezondheid (waaronder antimicrobiële resistentie) omvat, en voor de branche hebben we de meest actuele ondersteuning en voorlichting voor optimale oplossingen om het hoofd te kunnen bieden aan die problemen.”

Verantwoord gebruik betekent voor dierenartsen dat ze weten wat de risico's zijn van antimicrobiële resistentie, en dat ze zich houden aan het principe ‘zo weinig mogelijk, zo veel als nodig’. Zoetis helpt dierenartsen om na de diagnose het meest geschikte antibioticum te selecteren voor het dier en de bacteriële ziekte in kwestie. Daarnaast sporen we dierenartsen aan om boeren gerichte en op de situatie toegespitste aanwijzingen te geven over het gebruik. Hierbij valt te denken aan:

  • tijdige behandeling met de correcte dosis;
  • de beste manier om het geneesmiddel toe te dienen;
  • de juiste lengte van de behandeling;
  • de juiste lengte van de wachttijd na de behandeling.

 

De campagne voor verantwoord gebruik van antibiotica

De campagne loopt in Frankrijk, Engeland, Nederland, België, Duitsland, Spanje en Italië. Zoetis heeft voor elk afzonderlijk land een speciale microsite in het leven geroepen (voor Nederland: www.zoetis.nl/antibiotica) met filmmateriaal, visuals, case studies en statistieken waar dierenartsen terecht kunnen voor de meest actuele informatie.

 

Over Zoetis

Zoetis (zô-EH-tis), leider in de diergezondheidssector, legt zich toe op het ondersteunen van zijn klanten en hun bedrijven. Voortbouwend op ruim 60 jaar ervaring in diergezondheid ontdekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt Zoetis vaccins en geneesmiddelen voor dieren, aangevuld met diagnostische producten en genetische tests en ondersteund door een scala aan diensten. In 2013 genereerde het bedrijf een jaaromzet van 4,6 miljard dollar. Begin 2014 had Zoetis wereldwijd circa 9.800 werknemers in ongeveer 70 landen, met 27 fabrieken verspreid over 10 landen. De producten van Zoetis helpen dierenartsen, veehouders en mensen die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren houden en verzorgen in 120 landen. Ga voor meer informatie naar www.zoetis.com.

 

Opmerkingen voor de redactie

In 2011 heeft de Europese Commissie (via het Directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming) een vijfjarig actieplan opgesteld op basis van twaalf kernacties ten dienste van de gezondheid van mens en dier. Hierin wordt opgeroepen tot uiteenlopende initiatieven, van bewakingssystemen tot onderzoeksprojecten.

infographic verantwoord antibioticagebruik
infographic antibiotica en diergezondheid

Meer informatie:

www.zoetis.nl/antibiotica

 

Contacten met de media:

Anne-France Quentric                        Zoetis                     
+33 (0) 1 58 07 53 40
anne-france.quentric@zoetis.com      

Raphaele Vauconsant
Weber Shandwick
+33 (0)1 47 59 38 95  rvauconsant@webershandwick.com