De oudere hond

Is uw hond een dagje ouder? Beweegt uw hond moeizamer, slaapt hij veel en is hij sneller moe? En dan zijn grijze vacht, ook dit is een teken dat hij een dagje ouder is. De kans op kwaaltjes is bij oudere honden groter. De levensfase van extra aandacht is aangebroken. U, als hondeneigenaar, heeft zelf een extra belangrijke rol in deze levensfase van uw hond.

Begrijp zijn lichaamstaal, herken gedragsverandering en kijk naar signalen die hij aan u geeft om u iets duidelijk te maken. Het vroegtijdig herkennen en opsporen van mogelijke problemen bij een oudere hond verhoogt de levensverwachting en levenskwaliteit van uw huisdier. Natuurlijk willen we dat onze trouwe viervoeter zo lang mogelijk bij ons blijft.

Regelmatig krijgen onze dierenartsen vragen over oudere honden. Enkele van deze vragen zijn:


Wanneer is mijn hond oud, of ook wel, senior? Wat zijn veelvoorkomende ouderdomskwalen bij oudere honden? Heeft een oudere hond meer kans op overgewicht? Wat houdt artrose in bij oudere honden? Hoe houd ik mijn oudere hond fit?

Wanneer is mijn hond oud?

“Oke, hij wordt oud. Maar wanneer is mijn hond oud, of ook wel, senior?” Dit is een vraag die vrijwel elke hondeneigenaar zichzelf op den duur stelt. De hond begint namelijk wat grijs te worden om zijn snoet en is mogelijk wat minder actief dan vroeger.

In plaats van naar de leeftijd van uw hond te kijken, is het raadzaam om te kijken naar de levensfase. De senior levensfase van een hond is de levensfase van extra aandacht. Hij is nu toch echt een dagje ouder. De senior fase betekent simpelweg dat het lichaam van de hond aan het verouderen is. Het is belangrijk te weten wanneer uw hond in deze levensfase komt, waar u op moet letten en hoe u hem optimaal kan laten genieten van zijn ‘oude dag’.

We spreken van ‘senior’, wanneer een hond 75% van de verwachte levensduur er op heeft zitten* . Na de start van de levensfase ‘senior’ valt een hond onder de categorie ‘oudere hond’. Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond het 7e levensjaar.

Is uw hond oud, of ook wel ‘senior’?


Veelvoorkomende ouderdomskwalen

In de senior fase stijgt het risico op ouderdomskwalen. Het verouderingsproces kan helaas niet worden voorkomen. U als hondeneigenaar heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van uw oudere hond. Denk hierbij aan het tijdig opsporen en herkennen van mogelijke problemen bij uw oudere hond. U kent uw hond tenslotte het beste! Zorg dat u bekend bent met de meest voorkomende aandoeningen bij oudere honden en herken de symptomen bij uw hond.

Een greep uit de veelvoorkomende aandoeningen:

 • Overgewicht
 • Artrose
 • Suikerziekte
 • Gebitsproblemen
 • Urineweginfecties
 • Hartproblemen
 • Tumoren
 • Nierproblemen
 • Dementie

Ook uw dierenarts speelt een belangrijke rol bij het vroegtijdig herkennen van ouderdomskwalen. Herken, samen met uw dierenarts, de eerste symptomen van ouderdomskwalen. Zo houdt u de kwaliteit van leven voor uw viervoeter zo optimaal mogelijk.


Overgewicht bij oudere honden

Bij oudere honden is obesitas een van de meest voorkomende aandoeningen. Veel hondeneigenaren beseffen vaak niet dat hun hond te dik is. Overgewicht bij honden ontstaat op dezelfde wijze als bij mensen. Simpelweg worden er meer calorieën opgenomen dan dat er verbruikt worden.

Een oudere hond heeft een veranderd metabolisme, zal minder actief zijn, beweegt minder, slaapt meer en heeft dus ook minder voeding nodig. Vaak blijven eigenaren dezelfde hoeveelheid voer geven aan hun senior hond, waardoor hij last krijgt van overgewicht.

Overgewicht is een ernstige medische aandoening bij oudere honden met grote gevolgen voor de gezondheid. Overgewicht en obesitas verhogen het risico op onder andere gewrichtsproblemen zoals hartfalen, suikerziekte en artrose.

Kortom; vermijd overgewicht bij uw oudere hond.


Artrose

Overgewicht verhoogt de kans op artrose. Echter meestal ontstaat artrose zonder duidelijk aanwijsbare reden. Artrose is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij honden. Eén op de vijf honden krijgt op oudere leeftijd last van artrose. Artrose is een chronische ziekte. Het is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die samenhangt met slijtage van het gewrichtskraakbeen. Bewegen doet pijn, daarom zal de hond minder mobiel zijn.

Met aangepaste medicatie is het mogelijk de pijn en de ontstekingen onder controle te houden. Met als gevolg het verbeteren van de levenskwaliteit. Herken mogelijke artrose bij uw oudere hond.


Houd uw hond fit, tips

Een van de belangrijkste factoren die invloed hebben op het geluk van uw hond op zijn oude dag bent u zelf. Met wat extra aandacht voor zijn gezondheid en aanpassingen in de leefomgeving, verbetert u de levenskwaliteit (en levensduur!) van uw hond. Laat hem optimaal genieten van zijn ‘oude dag’.

Houd hem actief en fit, door onder andere:

 • Voldoende beweging
 • Vaker maar minder lang te wandelen
 • Spelletjes te spelen met uw hond
 • Te zorgen voor optimaal comfort
 • De juiste voeding
 • Een halfjaarlijkse ‘senioren check’ bij de dierenarts

Bekijk meer tips voor uw oudere hond.


Een blije oudere hond

Zorg dat u op de hoogte bent van de veelvoorkomende ouderdomskwalen bij de oudere hond. Herken de mogelijke symptomen en de verandering in het gedrag van uw hond. Houd hem fit door voldoende beweging, speel spelletjes en ga naar de halfjaarlijkse ‘senioren check’ bij de dierenarts. Voorkomen is de beste strategie om de levenskwaliteit van uw hond te verbeteren. Ziet u opvallende lichamelijke veranderingen of veranderingen in zijn gedrag? Raadpleeg altijd de dierenarts.


Bron:

* American Animal Hospital Association Taskforce, 2005


voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo