Vlooien en de binnenkat

29 oktober 2019 • Door het PetDialog team

Mijn kat gaat nooit naar buiten, dan is er toch geen risico om vlooien te krijgen?

Sommige katteneigenaren kiezen ervoor om geen vlooienbestrijdingsproducten te gebruiken, omdat de kat niet buiten komt. Helaas loopt u dan wel kans op een vlooienbesmetting. Hoewel binnenkatten een lager risico lopen op het krijgen van vlooien (evenals andere parasieten zoals teken en wormen) kunnen ze toch besmet geraken.


Hoe komen vlooien op uw binnenkat?

Bijna elk levend wezen kan een vlo in uw huis brengen. Andere huisdieren, zoals honden, kunnen de boosdoener zijn. Vlooien kunnen ook op uw kleding, schoenen en tassen springen en op die manier per ongeluk uw huis in komen.

Ook muizen of andere knaagdieren kunnen een vlooienplaag veroorzaken.
Zodra de vlooien in uw huis zijn, zoeken ze direct een gastheer. Ze kunnen dan een paar weken of zelfs meerdere maanden op uw kat leven.


Hoe kunt u uw kat beschermen tegen vlooien?

Omdat geen enkel huis hermetisch is afgesloten, bestaat er steeds de mogelijkheid dat vlooien binnen komen. Gelukkig kunt u uw kat beschermen met een preventieve vlooienbehandeling. Een spot-on behandeling bestaat uit een vloeistof die een stof bevat die zich voornamelijk via het bloed verspreidt over het hele lichaam. De spot-on wordt aangebracht in de nek tussen de schouderbladen. Op deze plaats kan de kat het product niet onmiddellijk aflikken. U doet de haren uiteen en brengt de vloeistof aan op de huid. Afhankelijk van het product dat u gebruikt, mag de kat enkele uren of dagen niet in contact komen met water. Borstellen of kammen van de kat is geen probleem. Als nadien een vlo uw kat bijt, zal de vlo snel sterven. Bepaalde spot-on producten zorgen er voor dat vlooieneieren en -larven die al in de omgeving aanwezig zijn ook gedood worden.

Op de bijsluiter van het product kan u terugvinden wanneer de behandeling herhaald moet worden. Als u deze richtlijnen volgt, is de kat ten allen tijde beschermd tegen deze vervelende parasiet.


Ik zie nooit een vlo, dus dan hoef ik toch ook niet te behandelen?

Helaas is het dagelijks kammen van uw kat ter controle op vlooien niet optimaal. Kammen kan u helpen om de vacht en de huid te controleren. Bedenk dat de volwassen vlo zich goed kan verstoppen in de vacht en een ster is qua voortplanting. 1 vlo missen resulteert in wel 20 tot 50 vers gelegde eitjes per dag. Het zien van 1 vlo is slechts het topje van de ijsberg. De onvolwassen vlooienstadia, die zich in de omgeving bevinden, vormen 95% van een vlooienbesmetting. Uw kat loopt hierdoor continu het risico om te worden besprongen door nuchtere vlooien, die uitkomen uit hun cocon. Het resultaat: weer kans op jeuk en irritatie en…..binnen 24 uur weer vers gelegde eitjes!

Wellicht denk u met regelmatig goed stofzuigen (zowel stoffen meubels als het tapijt) en dweilen de levenscyclus van de vlo voldoende te verstoren? Helaas! De vlooienlarven kruipen diep weg en een vlooiencocon is heel resistent Dus vlooien voelen zich thuis in zowel een schoon als een vuil huis! Voorkom veel kriebels en ellende. Bespreek vlooienpreventie bij uw binnenkat met uw de dierenarts. Heeft u een plaag, dan helpt uw dierenarts u met tips en producten voor de beste bestrijding!

Meer weten over vlooien? Lees hier meer informatie.

voor dieren. voor gezondheid. voor u.
Logo