Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Als dierenarts krijgt u meer dan regelmatig een pittig vraagstuk voorgeschoteld. Zo ook wanneer een spoedgeval in de praktijk komt. Het is daarom belangrijk om regelmatig stil te staan bij het spoedprotocol.

U heeft hier waarschijnlijk vaker mee te maken gehad; er komt een spoed binnen, het eerste wat u doet is de patiënt “stabiliseren” (zuurstof, infuus,…). Op het moment dat de patiënt stabiel is, kan uw verder onderzoek beginnen. Uw startpunt is dan gebaseerd op anamnese en klinisch onderzoek. Na diverse onderzoeken kunt u de diagnose stellen en de oorzaak behandelen. Het spreekt voor zich dat de toestand van de patiënt nog frequent gecontroleerd dient te worden. Het is de manier om te weten of de behandeling aanslaat en of u dient bij te sturen. Zowel voor diagnostiek, als voor monitoring van de patiënt, zijn hematologisch- en biochemisch bloedonderzoek zeer belangrijk. Ook urineonderzoek speelt hierbij een belangrijke rol.

Een veel voorkomende urgentie is "de brakende patiënt"

Braken kan een symptoom zijn bij meerdere spoedeisende aandoeningen.

De onderliggende aandoening en gevolgen hieraan gelinkt, kan u met uitgebreid biochemisch onderzoek in kaart brengen.

  • Biochemie parameters geven inzicht in het functioneren van de organen, en kunnen suggestief zijn voor de oorzaak van de spoed
  • Elektrolyten, zoals Natrium, Kalium en Chloor zorgen voor behoud van de osmotische balans in het lichaam.
  • Zuur-base evenwicht is belangrijk om de pH van bloed constant te houden, tCO2 (total carbondioxide) geeft hier een reflectie van.

Al deze parameters kunnen onderzocht worden met het VETSCAN VS2 biochemietoestel van Zoetis. Dit Biochemie toestel is zeer gemakkelijk te bedienen én er is geen onderhoud vereist. Op deze manier verliest u geen kostbare tijd. U verkrijgt zeer accurate resultaten met de VS2, dankzij een ingebouwd Intelligent Quality control systeem. De bepaling van de parameters gebeurt met “Wet chemistry”, dit is dezelfde meetmethode als gebruikt bij alle externe labo’s. Bovendien heeft u maar drie druppels bloed nodig om een heel biochemisch bloedonderzoek uit te voeren.

De VETSCAN VS2 biedt u 12 verschillende rotoren die elk een bepaalde combinatie aan parameters bevatten. Dankzij de combinatie van verschillende parameters is een individuele rotor geschikt om specifieke aandoeningen te diagnosticeren of te monitoren. Een aantal rotoren zijn zeer geschikt om bij de brakende patiënt diagnostiek en monitoring uit te voeren. In dit artikel behandelen we deze specifieke rotoren.

Het Preventive Care profile Plus is de beste keuze bij stellen van de diagnose en beoordelen van de toestand van de brakende patiënt. Na stabiliseren van de patiënt kan u op basis van anamnese, symptomen en dit uitgebreid profiel, uw patiënt beoordelen en behandelen.

Dit profiel is een goede keuze wanneer u uw patiënt verdenkt van:

  • Acute nierproblemen (bv: ethyleenglycol intoxicatie, leptospirose,…);
  • Acute leverpathologie (intoxicatie, infectieuze canine hepatitis, leptospirose, trauma,…);
  • Diabetes ketoacidose;…

Algemeen gezien, is het bij de brakende patiënt zeer belangrijk om uitdroging vast te stellen en indien nodig vocht via het infuus toe te dienen. Een typisch beeld bij uitdroging is stijging van eiwitten en afvalstoffen van eiwitstofwisseling in het bloed (BUN, glob, TP, Alb), als gevolg van het verlies van water via het braken.

De tCO2 interpretatie ivm inschatting zuur/base balans bij de patiënt, is van groot belang om zijn toestand in te schatten en bij te sturen.

Een voorbeeld van elektrolyten- en zuur/base imbalans is Diabetes ketoacidose:

- Door productie van ketonen gaat metabole acidose ontstaan (tCO2 gedaald).

- Kalium wordt door veel waterverlies met de urine mee afgevoerd, dus ontstaat er hypokaliemie. Bij erge gevallen van ketoacidose kunnen echter ook de nieren aangetast zijn, in dit geval kan er hyperkaliemie ontstaan.

⇒Opgelet! Biochemie parameters, elektrolyten en zuur-base balans kunnen bij iedere spoed in een andere combinatie voorkomen, steeds anamnese en lichamelijk onderzoek uitvoeren is dus van groot belang! 

Met het Preventive Care Profile Plus kunt u een diagnose stellen bij uw spoed patiënt. Dankzij dit profiel heeft u inzicht in de gezondheidstoestand van het dier en de betrokken organen. Nadien is monitoring van de patiënt zeer belangrijk, Het geeft u inzicht of de behandeling aanslaat en hoe de toestand van de patiënt verbetert. De interessante rotoren voor opvolging van de brakende patiënt zijn het Critical Care Plus en het Electrolyte Profile.

Het Critical Care Plus profile is perfect geschikt om monitoring uit te voeren van de brakende patient, die in de hospitalisatie verblijft. Opvolging van behandeling- oa infuustherapie- is met dit panel mogelijk. Dit profiel kan ook pre-anesthetisch gebruikt worden bij bepaalde patienten met een “obstructie beeld” (oa. maagtorsie, vreemd voorwerp in de darm) Zulke cases veroorzaken braken, wegens onmogelijkheid van passage van voedsel en water. Er is dan ook regelmatig zuur/base en elektrolyten imbalans aanwezig bij deze dieren.

⇒vb: maagtorsie: hypovolemische, obstructieve shock met metabole acidose en hypokaliemie. Hartritmestoornissen komen door te lage zuurstofperfusie en hypokaliemie vaak voor. Het is dus van groot belang deze dieren hun toestand goed op te volgen voor- tijdens en na de operatie.

Een laatste interessant profiel ter opvolging van de brakende spoedpatient is het Electrolyte Plus profile. In het bijzonder voor het volgen van de toestand van de patient en opvolging van de therapie

Focus therapie bij de brakende patiënt: Infuus therapie: Cruciaal om de hydratatie toestand van de patiënt te verbeteren, en de elektrolyten- en zuur-base balans te normaliseren.

Het is van belang een infuus te selecteren dat het beste past bij de toestand van uw patiënt. Om u hierin te ondersteunen heeft Zoetis een overzicht van de meest gebruikte infusen beschikbaar. Daarnaast kunt u interessante, praktijkgerichte informatie over het gebruik van infuustherapie vinden via deze link.

Conclusie:

Spoedgevallen, waaronder de brakende patiënt, zijn een uitdagende groep. Met behulp van biochemisch onderzoek met uw VETSCAN VS2 krijgt u meer inzicht in de onderliggende oorzaak en kunt u de door u ingezette behandeling opvolgen en bijsturen. Wanneer u op dit moment geen eigen biochemisch toestel heeft kunt u contact opnemen met uw diagnostisch sales & applicatie specialist, zij beantwoorden met veel plezier uw vragen. Voor specifieke vragen omtrent uitslagen en diagnoses kunt u bij mij terecht. Ik help u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Heleen Imschoot

Zoetis Diagnostics Veterinary manager

MM-14884