Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Infectieuze bovine rhinotracheïtis

IBR, Koeiengriep

IBR is een ernstige, besmettelijke aandoening van de luchtwegen van rundvee veroorzaakt door het bovine herpesvirus type 1 (BHV1), dat vooral de luchtwegen en het voortplantingssysteem aantast. Een aantal Europese landen zijn al vrij verklaard van de ziekte, terwijl andere bezig zijn met de eradicatie ervan.

Alles uitvouwen
 • IBR veroorzaakt talrijke symptomen (bijv. koorts, sloomheid, verlies van eetlust, algemene lusteloosheid, met bloed gemengde neusuitvloeiing) en heeft vaak een aantasting tot gevolg van:

  • het ademhalingsstelsel (hoest, met bloed gemengde neusuitvloeiing, necrotiserende rhinotracheïtis en difterie-achtige pseudomembranen);
  • het voortplantingsstelsel (vruchtbaarheidsproblemen, abortus, vaginitis). Wij spreken bij symptomen van het voortplantingsstelsel vaak van Infectieuze Pustuleuse Vaginitis (IPV).

  Bij volwassen rundvee is een van de eerste verschijnselen van een BHV1-infectie een afname van de melkgift.

 • De preventie van IBR is gebaseerd op het voorkomen dat het virus het bedrijf binnenkomt en op vaccinatie. Vaccins die een goede bescherming tegen klinische symptomen bieden, zijn beschikbaar. Om een verschil te kunnen maken tussen gevaccineerde en met veldvirus geïnfecteerde dieren, zijn markervaccins ontwikkeld.

 • Tijdens een uitbraak van IBR-infecties is de behandeling symptomatisch en vooral erop gericht om de invloed van secundaire bacteriële infecties te beperken. Eventueel kan een intranasale vaccinatie uitgevoerd worden.

 • Het bovine herpesvirus 1 (BHV1) behoort tot de familie van herpesvirussen. BHV1 is zeer besmettelijk en kan zich snel in een koppel verspreiden. De uitvloeiing van aangetast rundvee is buitengewoon besmettelijk. Rundvee van alle leeftijden loopt een risico. In geval van longontsteking bij kalveren zijn gewoonlijk ook twee andere virussen betrokken: het bovine respiratoire syncitieelvirus (BRSV) en het parainfluenza-3 (PI3) virus.

 • De diagnose kan gesteld worden op basis van de ziekteverschijnselen (koorts, met bloed gemengde neusuitvloeiing en conjunctivitis) en de epidemiologie, maar bijkomend onderzoek (bijv. laboratoriumtests) is vaak nodig om tot een definitieve diagnose te komen.Bij melkvee kunnen een aanhoudende verminderde melkgift, abortus en een verminderde vruchtbaarheid ook op een IBR-infectie wijzen.