Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Blauwtong

De eerste uitbraak van blauwtong type 8 in Nederland werd in augustus 2006 vastgesteld. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid over grote delen van Europa. In 2007 werd de ziekte opnieuw vastgesteld met nieuwe gevallen in Nederland, Duitsland, België en vooral Frankrijk.

Alles uitvouwen
 • Rundvee: de ziekteverschijnselen bij rundvee zijn meestal minder ernstig dan bij schapen en in sommige gevallen zijn er zelfs helemaal geen verschijnselen.

  • De verschijnselen bestaan uit uitvloeiing uit de neus en ogen, speekselen en wonden op de spenen.
  • De productie en vruchtbaarheid kunnen sterk verminderd zijn.
  Schapen: de ziekteverschijnselen bij schapen kunnen sterk uiteenlopen.
  • Sommige schapen vertonen nauwelijks verschijnselen, terwijl andere ernstig ziek kunnen worden en sterven. Het sterftecijfer kan meer dan 25% bedragen.
  • In de meeste gevallen is hoge koorts het eerste ziekteteken, gevolgd door zwelling en pijn in en rond de mond, wat op zijn beurt tot overmatig speekselen leidt. Zweren verschijnen aan de binnenkant van de wangen en aan de zijkant van de tong; het mondweefsel krijgt een roodpaarse kleur en de tong kan blauw worden – vandaar de naam blauwtong.
  • Bij sommige schapen kan de kop opzwellen. Ademhalingsproblemen, neus- en ooguitvloeiing, kreupelheid en gewichtsverlies zijn andere mogelijke verschijnselen.

  Geiten: de ziekteverschijnselen bij geiten kunnen overeenkomen met die bij runderen, maar zijn meestal nog minder duidelijk. Ook geiten kunnen geen ziekteverschijnselen vertonen ondanks een besmetting met het virus.

 • Vaccinatie speelt een erg belangrijke rol in het voorkomen van besmetting van dieren en van de ziekteverspreiding.

  • Een vaccinatie dient vóór het begin van de risicoperiode, de tijd waarin knutten actief zijn, uitgevoerd te worden.
  • Zoveel mogelijk gevoelige dieren in het risicogebied dienen gevaccineerd te worden.
  • Hoewel schapen gewoonlijk ernstigere ziekteverschijnselen van blauwtong hebben dan runderen en geiten, dienen zowel schapen als runderen en geiten gevaccineerd te worden om het risico op ziekteverspreiding te verminderen.
  • Met het van kracht worden van de vrijstatus op 15 februari 2012 en Nederland een officieel blauwtongvrije status heeft is vaccinatie niet langer toegestaan.

  Het is onmogelijk gebleken om met virus besmette knutten uit te roeien, maar de activiteit van deze insecten kan verminderd worden door het vee met een insecticide te behandelen.

  • Insecticiden zoals de synthetische pyrethroïden kunnen in en rond de stallen of direct op het vee gebruikt worden om te helpen de knutten te bestrijden.
 • Er bestaat geen directe behandeling. Wel is met een snelle ondersteunende behandeling en extra zorg sterfte ten gevolge van bijkomende bacteriële infecties grotendeels te voorkomen. Gebruik van pijnstillers (NSAID-s) kan daarbij een belangrijke rol spelen.

 • Blauwtong is een door insecten overgedragen virusziekte (Orbivirus, familie Reoviridae) bij gedomesticeerde en wilde herkauwers. De klinische verschijnselen zijn bij schapen meestal ernstiger dan bij rundvee en geiten. Het virus dat in de zomer van 2006 in Noord-Europa aankwam was van het serotype 8, dat daarvoor uitsluitend in landen in bepaalde regio’s van Afrika en Azië voorkwam.
  Momenteel zijn er 24 serotypen van het blauwtongvirus (BTV) bekend. Er zijn zes serotypen aanwezig in verschillende delen van Europa. Het betreft de BTV serotypen 1, 2, 4, 8, 9 en 16.

 • De diagnose kan gesteld worden op grond van ziekteverschijnselen en epidemiologie, maar voor een definitieve diagnose is bevestiging in een laboratorium nodig.