Mijn man en ik runnen een melkveebedrijf in Oostenrijk met 30 Simmental koeien. Van onze melk (gemiddelde productie van 7.000 liter) maken en verkopen we onze eigen producten, bijvoorbeeld kaas. Daarnaast bieden we vakanties aan op onze boerderij en werken we in ons eigen bosbedrijf. Door onze bijzondere geografische ligging, namelijk in de bergen, draait het in onze melkveehouderij ook om het in stand houden van het Alpenlandschap.

Wanneer ik kaas maak van de melk van mijn koeien, is hun gezondheid voor mij het belangrijkste. Mastitis is een van de grootste bedreigingen. Als ik een geval van mastitis zie, wil ik dat zo snel en efficiënt mogelijk oplossen. In het verleden vroeg ik me vaak af of alleen het controleren van de melk op vlokken wel echt voldoende was – nu weet ik dat er meer te leren valt over het met zekerheid detecteren van mastitis! Een opluchting voor mij – en voor mijn koeien!

Wanneer ik nu mastitis behandel, weet ik hoe het moet. Er zijn een aantal eenvoudige regels en trucs om effectief te behandelen – en daarnaast zijn er goede producten die ik vertrouw! Dit alles helpt bij het gevecht tegen de grootste bedreiging voor de gezondheid van de koeien: mastitis.



 
Mijn naam is Mary. Mij man en ik hebben een melkveehouderij in het zuidwesten van Engeland met 120 HF koeien en een gemiddelde melkproductie van 7.500 kg. We hebben een hulpmelker in dienst die het melken ’s ochtends voor zijn rekening neemt. Omdat ons klimaat zacht is, krijgen we veel melk uit gras waardoor ons gebruik van krachtvoer laag blijft. De melkprijs in het VK is laag in vergelijking met andere landen, dus proberen we de kosten laag te houden en grootschalig te werken, terwijl we de efficiëntie in ons werk behouden.

Mastitis verstoort mijn workflow: het behandelen van de koe, haar markeren en de melk weggooien is gewoon een nachtmerrie! Ik heb besloten dat ik al het mogelijke wil doen om zowel mijn werkroutine als gezonde uiers te behouden.

Ik heb de tijd genomen om meer te leren over de risicofactoren van mastitis: ik wilde het aantal mastitisgevallen terugbrengen en dus investeren in preventie. Ik heb die kennis vergaard en heb mijn melkroutine aangepast. Bovendien heb ik geleerd hoe belangrijk de droogstand is. Sindsdien is het me gelukt om het aantal mastitisgevallen te beperken – en om mijn werkroutine te verbeteren!



 
Wij zijn Geert en Jan, de gezamenlijke eigenaren van een melkveehouderij in het noorden van Nederland. Samen met twee voltijdsmedewerkers melken we dagelijks 400 melkkoeien, met een gemiddelde jaarlijkse productie van 9.500 kg melk. Ook produceren we ons eigen veevoer, voornamelijk maïs en gras. Onze filosofie is dat veehouden een onderneming is. Wij vinden ons bedrijf leuk, ondanks de competitieve omgeving, die een permanente uitdaging is voor ons – en voor onze koeien!

We hebben altijd het gevoel gehad dat mastitis nadelig is voor ons succes als vakmensen: er komt meer bij kijken dan alleen de kosten van de geneesmiddelen en het weggooien van melk.Door de kostenberekening voor mastitis te gebruiken, realiseerden we ons al snel wat voor gevolgen mastitis eigenlijk heeft voor onze onderneming. We hebben besloten om het probleem strategisch aan te pakken: we hebben een controle systeem in gebruik genomen om een beter overzicht van de huidige situatie te krijgen en we houden de streefwaarden nu nauwlettend in de gaten, waardoor we zowel de bedrijfsgezondheid als de economische resultaten hebben kunnen verbeteren.


 

... Onze veehouderij speelt een belangrijke economische rol in de gemeenschap: we hebben 10 mensen in dienst op verschillende gebieden van specialisatie, onder andere voor een biogassysteem dat we laatst hebben geïnstalleerd.

Onze onderneming is een complex systeem waarin een aantal factoren constant gecontroleerd moeten worden: de uiergezondheid, economisch gezien de meest relevante factor naast de vruchtbaarheid, is daar een van. Samen met onze dierenarts hebben we onze uiergezondheidssituatie volledig doorgelicht – het is verbazend hoeveel er te leren viel!

Ik vind het nuttig om de feiten over mastitis te kennen en de veelgestelde vragen te bestuderen. Het heeft ons geholpen om onze kennis over uiergezondheid te vergroten. En de ervaringen van andere vakmensen, zoals te lezen in de interviews met experts, zijn belangrijk voor mij: kennis is macht – en het helpt bij het verbeteren van de uiergezondheid!

Alles uitvouwen