Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Huidinfecties bij katten

Abcessen en andere infecties

Een pijnlijk abces als gevolg van een gevecht komt vaak voor bij katten. Zo’n abces moet opengemaakt, geleegd en soms gedraineerd worden, en meestal nabehandeld met antibiotica. 

Alles uitvouwen
 • De huid vormt het buitenste omhulsel van het lichaam en biedt bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hieronder vallen hitte/kou, water/droogte, giftige chemische stoffen, mechanische schade, zonlicht en allerlei potentiële indringers zoals bacteriën, schimmels, gisten, mijten, insecten en virussen.

  De meest voorkomende vorm van een bacteriële huidinfectie bij katten is een abces.

  Abces

  Een abces is een ophoping van etter in de diepere huidlagen en het onderhuidse gebied. Dit is meestal het gevolg van een bijtwond van een andere kat. Een hele reeks bacteriën (Pasteurella multocida, Fusobacterium spp., Bacteroides spp., Prevotella oralis, β-hemolytische Streptococci en/of Staphylococcus pseudintermedius) afkomstig van de tanden van de andere kat of van andere binnendringende objecten kan hierbij een rol spelen.  Na 2 tot 3 dagen heeft de infectie zich door de vermeerdering van de bacteriën uitgebreid, en raakt het weefsel plaatselijk ontstoken en gezwollen. In het midden hoopt zich etter op: een dikke, vies ruikende vloeistof die meestal een geelgroene of geelrode kleur heeft.

  De etter is in eerste instantie wat meer verspreid door het geïnfecteerde weefsel maar hoopt zich later op in een of meer centrale holtes. Wanneer het abces rijp is, kan het spontaan openbarsten waardoor deze stinkende etter vrijkomt. Maar meestal is een operatieve ingreep nodig om het abces te openen en volledig te legen.

  Soms blijft een vreemd voorwerp, zoals een stukje nagel of vuil in het midden van het abces achter. Dit komt meestal samen met de etter uit het abces. Als dat echter niet het geval is, kan volledige genezing niet plaatsvinden totdat het voorwerp is gevonden en verwijderd. Vaak zal een klein kanaaltje achterblijven waaruit kleine hoeveelheden etter naar buiten komen. Dit wordt een fistel genoemd.

  Andere huidinfecties

  Vanwege hun natuurlijke vechtlust komen krab- en bijtwonden veel voor bij katten. Katten herstellen hier meestal snel van, maar als het afweersysteem van de kat niet goed werkt, bijvoorbeeld door leukemie (meer informatie), dan kan er een chronische bacteriële infectie ontstaan. Dit kan ook het gebeuren als agressieve bacteriën of zelfs bepaalde bodemschimmels in de wond aanwezig zijn, of als de kat de plek zelf telkens weer beschadigt.

   Ringworm is een regelmatigl voorkomende schimmelinfectie van de huid en vacht van katten. De infectie gaat gepaard met roodheid, schilfering en kaalheid maar de kat is er niet algemeen ziek van. Mensen die nauw contact hebben met besmette katten kunnen ook geïnfecteerd raken.

 • Abces:

  • Een abces is zichtbaar als een ronde of wat meer kegelvormige zwelling onder de huid.
  • Er is pijn in het geïnfecteerde gebied (vaak aan een poot, aan de kop of rond de staartbasis).
  • Het voelt warm aan.
  • Er is haaruitval in het centrum van het abces.
  • Een abces is rijp als het op het punt staat om open te barsten.
  • De harde zwelling wordt in het midden zacht wanneer het abces rijp is.
  • Na openbartsen is er etteruitvloeiing zichtbaar uit een opening in het midden van het abces, met verlies van omliggend dood weefsel.
  • Bij langdurige infecties kan uit verschillende gaten afscheiding komen.
  • De kat kan koorts hebben en een algemeen zieke indruk maken.
  • Nadat een abces geleegd is, zal de zwelling meestal verdwijnen en het weefsel snel genezen. In andere gevallen kan de infectie echter nog dagen, weken of zelfs maanden aanhouden terwijl het lichaam de infectie probeert in te dammen met fibreus liittekenweefsel.


  Andere infecties:

  Ringworm, een schimmelinfectie,  gaat gepaard met roodheid, schilfering en kaalheid maar de kat is er niet algemeen ziek van .

 • Een abces wordt snel gediagnosticeerd door de pijn, warmte en zwelling.

  Toch zal uw dierenarts soms verder onderzoek willen doen om  de oorzaak van het abces te weten te komen, vooral als er vreemd materiaal wordt aangetroffen.

  Laboratoriumtests kunnen nodig zijn om het soort bacteriën dat aanwezig is en hun gevoeligheid voor antibiotica vast te stellen. Dit is vooral het geval bij langdurige infecties.

  Schimmelinfecties kunnen gediagnosticeerd worden door het maken van kweekjes van haren of weefsel.

 • Bacteriële infectie: abcessen en langdurige huidinfecties

  Uw dierenarts zal voor ieder geval een aangepaste behandeling kiezen.

  • Openmaken, leegmaken en zonodig draineren van een abces wanneer dit rijp is.
  • Verwijderen van eventuele vreemde voorwerpen.
  • Operatieve verwijdering van ziek weefsel kan nodig zijn bij langdurige infecties.
  • Behandeling met antibiotica. Bij een eenvoudig abces zijn soms geen antibiotica nodig, of volstaat een korte antibioticumkuur per injectie en/of door orale inname van tabletten gedurende een aantal dagen. Bij langdurige infecties of complexe abcessen kan echter een langere antibioticumkuur nodig zijn. Uw dierenarts zal het juiste antibioticum en een geschikte behandelduur selecteren.
  • Een veel voorkomende reden voor het mislukken van een behandeling met antibiotica is dat de eigenaar niet alle doses op het juiste moment toedient en de kuur niet volledig afmaakt.

  Ringworm

  Een behandeling van meerdere weken met een oraal anti-schimmelmiddel, mogelijk in combinatie met het scheren van het getroffen gebied en het plaatselijk aanbrengen van geneesmiddelen of shampoo, kan nodig zijn.  Alle katten in het huishouden moeten behandeld worden. 

 • Vroege behandeling van infecties en correcte aanpak van eventueel reeds ontstane abcessenvoorkomen het ontstaan van chronische problemen die langdurige behandelingen vereisen..

  De meeste gevechten tussen katten, een belangrijke oorzaak voor abcessen, vinden ’s nachts plaats. Houd uw kat daarom binnen na zonsondergang. Controleer uw kat altijd goed na binnenkomst.