Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Reisziekte

Een aandoening die u en uw huisdier belet om samen onbezorgd op stap te gaan

Reisziekte bij honden is een probleem voor zowel het dier als zijn eigenaar en heeft gevolgen voor de leefwijze van allebei. Er bestaan geneesmiddelen die niet suf maken maar wel de symptomen van reisziekte bij honden voorkomen, zodat het dier en zijn eigenaar weer voluit en met plezier samen op stap kunnen.

Alles uitvouwen
 • Marktonderzoek heeft laten zien dat 1 op de 6 honden (17%) last heeft van reisziekte, vooral al als pup. Hoewel pups en jonge honden vatbaarder lijken te zijn voor wagenziekte, is het een veel voorkomende aandoening bij honden van alle leeftijden. Bij sommige honden kan het een levenslang probleem zijn, maar het kan ook zijn dat het met de jaren minder erg wordt en dat ze er overheen groeien.

  Wat de onderliggende oorzaak ook is, de klinische symptomen van reisziekte zijn meestal vergelijkbaar, hoewel ze niet allemaal tegelijkertijd hoeven op te treden: de eerste symptomen bij honden zijn onder andere overmatig kwijlen, hijgen, slikken en likken van de lippen, wat allemaal symptomen van misselijkheid zijn. Deze symptomen gaan over in kokhalzen en braakbewegingen, wat ten slotte vaak leidt tot braken. In ernstige gevallen kan het braken zeer snel opkomen, maar bij minder ernstige gevallen kan het langer duren of is er meer beweging nodig. Angstig gedrag, rusteloosheid en trillen worden vaak beschreven en het is vaak onmogelijk om na te gaan of angst het braken veroorzaakt, of dat de misselijkheid/het braken juist leidt tot angstig gedrag.

  Al deze symptomen van reisziekte bij honden (braken, misselijkheid, kwijlen, rusteloosheid, angst en trillen) zorgen voor een ongemakkelijke en stressvolle reis voor alle betrokkenen.

 • Reisziekte kan voorkomen worden met een voor dit specifieke doel geregistreerd diergeneesmiddel. Geneesmiddelen tegen reisziekte blokkeren de signalen naar de hersenen die het braken veroorzaken. Sommige van deze middelen kunnen ook tijdelijke sufheid of verdoving veroorzaken vanwege hun effect op andere delen van de hersenen. Niet alle pillen tegen reisziekte hebben echter deze bijkomende effecten – vraag uw dierenarts naar meer informatie over de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen.

   Het meest recent voor de preventie van reisziekte geïntroduceerde middel is effectief in tot 93% van de gevallen, kan 1 tot 10 uur voor de reis in tabletvorm toegediend worden (bijv. de avond voor een reis die ’s ochtends vroeg begint) en is gedurende minimaal 12 uur werkzaam.

   Aanvullende tips voor onderweg:

  • Geef uw hond tijdens de reis frisse lucht door de ramen een beetje open te zetten
  • Rijd voorzichtig en voorkom onnodig remmen en optrekken
  • Zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is in de auto (honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet zo snel aanpassen)
  • Stop regelmatig tijdens langere reizen en laat uw hond uit de auto om te drinken

   Gedragstraining in de auto is voor een jonge hond ook belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat de hond de auto met iets leuks associeert, omdat stress en angst twee belangrijke factoren zijn die bijdragen aan wagenziekte. Veel honden zijn nog pups wanneer ze voor de eerste keer op pad gaan met een auto. Laat ze geleidelijk wennen aan de auto gedurende korte periodes, desnoods eerst met de motor uit. Later kunt u de motor aanzetten en ten slotte kunt u steeds langere stukjes gaan rijden.

 • Het behandelen van reisziekte wanneer uw hond al symptomen vertoont, is veel minder zinvol dan het voorkómen ervan. Preventie van reisziekte is veel effectiever dan behandelen. Wanneer u een reis gepland heeft en een hond heeft die snel “wagenziek” is, dan kunt u het beste preventieve medicatie gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich beter voelt en samen met u probleemloos van de reis kan genieten.

 • De diagnose wordt eenvoudig gesteld aan de hand van de verschijnselen zoals overmatige speekselproductie, misselijkheid, rusteloosheid, angstig gedrag, trillen en braken, die op een bepaald moment tijdens de reis optreden. Let op deze symptomen. Als uw hond zich anders gedraagt in de auto, veel speekselt of kwijlt of er ongelukkig uitziet, dan kan hij misselijk zijn. Raadpleeg een dierenarts; deze zal u kunnen adviseren over geschikte medicatie voor uw hond.

 • Reisziekte (wagenziekte) is een vervelend probleem voor zowel het dier als zijn eigenaar. De frustraties van eigenaars over wagenziekte bij honden zijn onder andere:

  • Reizen met een hond die zich duidelijk niet goed en vrolijk voelt, ook al braakt hij misschien niet iedere keer
  • Reizen met een zieke hond en de rommel moeten opruimen
  • Afgeleid worden tijdens het rijden door de gedragingen en het ongemak van de hond
  • Zien dat het dier minder plezier heeft, en de kameraadschap met hem missen
  • Beperking van de vrijheid om met het dier te kunnen reizen wanneer en waar je wilt

   Eigenaars geven vaak genoeg om hun hond om hun leefwijze zo aan te passen dat reisziekte zoveel mogelijk vermeden wordt, maar met goede medicatie zijn die aanpassingen niet nodig.

 • Reisziekte (als gevolg van transport in een voertuig, meestal een auto) is een belangrijke oorzaak van braken bij honden:

  • het komt vaak voor en treft vroeger of later veel honden.
  • het heeft een negatieve invloed op de leefwijze van het dier en zijn eigenaar doordat de vrijheid om te reizen beperkt wordt.
  • sommige oudere preventieve geneesmiddelen en gedragstherapie hebben een wisselend succes en bepaalde nadelen.

  Het mechanisme dat reisziekte veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de combinatie van “ongecontroleerde” voortbeweging zoals meerijden in een auto en stress of onrust zeer sterke misselijkheid kan opwekken en braken kan veroorzaken. Mensen en honden kunnen hun evenwicht bewaren dankzij een slim systeem in het binnenoor en het evenwichtsorgaan dat signalen naar de hersenen stuurt. De beweging van een rijdende auto of een boot op zee stimuleert in samenhang met mogelijk tegenstrijdige signalen vanuit het oog dit systeem, dat de hersenen vervolgens met signalen overstelpt. Deze signalen worden erger door stress (wellicht veroorzaakt door eerdere negatieve ervaringen) en reisangst, en stimuleren gebieden in de hersenen die misselijkheid en braken veroorzaken. Pas wanneer de beweging ophoudt, zal de misselijkheid langzaam afnemen terwijl de hersenactiviteit weer normaal wordt.

   Sommige honden hebben echte reisziekte en de symptomen worden veroorzaakt door het effect van de beweging op het binnenoor, maar er zijn ook wel andere factoren die een vorm van reisziekte kunnen veroorzaken. Bij sommige honden bijvoorbeeld is misselijkheid een overreactie op de angst voor het geluid en de beweging van de auto tijdens de rit (reisfobie). Een combinatie van angst en niet begrijpen wat er gebeurt kan symptomen van reisziekte uitlokken, zoals onrust, kwijlen, rillen, misselijkheid en braken. Wat de oorzaak en het mechanisme dat het braakcentrum stimuleert ook is, watde eigenaar ziet zijn de symptomen van reisziekte, waarvan braken het belangrijkste is en het meest vervelend voor hond en eigenaar.