Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Hondenziekte, Ziekte Van Carré

Hondenziekte is een zeer besmettelijke, nog altijd gevreesde ziekte. Uitbraken van de ziekte zijn tegenwoordig zeldzaam dankzij grootschalige vaccinatie, maar nog steeds vallen individuele honden  en/of kennels somsten prooi aan deze ernstige en vaak fatale ziekte.

Alles uitvouwen
 • Hondenziekte wordt veroorzaakt door het hondenziektevirus. Het treft voornamelijk honden, maar in Europa kunnen ook andere diersoorten ernstig geïnfecteerd raken, voornamelijk vossen en fretten. Het virus is nauw verwant aan het mazelenvirus.

  Het wordt gemakkelijk verspreid door direct contact met geïnfecteerde honden. Het virus is aanwezig in afscheiding uit de neus en ogen, waaruit zich gemakkelijk deeltjes in de lucht vormen. Geïnfecteerde honden die de besmetting overleven kunnen het virus gedurende meerdere maanden blijven uitscheiden. Hoewel het virus buiten de gastheer relatief onstabiel is, kan het op kleding verplaatst worden en zo andere onbeschermde honden besmetten. Besmetting vindt in een groep honden, zoals in kennels en bij hondenshows, zeer snel plaats. Daarom is vaccinatie in dergelijke omstandigheden verplicht. Net als bij virale hepatitis bij de hond is de introductie van een besmette pup, wellicht afkomstige van een broodfokker zonder vergunning, de meest voorkomende oorzaak van een uitbraak van hondenziekte. Ook in asiels kunnen zich uitbraken voordoen.

  De infectie tast in eerste instantie het ademhalingsapparaat aan, maar na verloop van tijd kunnen ook vele andere organen, waaronder de hersenen, worden aangetast.

   

 • In de eerste dagen na infectie zien we voornamelijk koorts, die meestal maar kort aanhoudt. Maar al snel komt de koorts weer terug. Deze keer houdt de koorts langer aan en volgen andere verschijnselen.

  Lichte vorm

  Veel honden zullen een gedeeltelijke immuniteit hebben dankzij antistoffen van hun moeder of door een vroegere vaccinatie, en deze honden zullen niet veel meer verschijnselen tonen dan wat hangerigheid, eventueel met neusuitvloeiing, tranende ogen en hoesten. Juist deze honden hebben de meeste kans op het doorgeven van de ziekte aan onbeschermde honden in hun omgeving.

  De ziekte kan daranaast in de hieronder beschreven, ernstigere vormen voorkomen:
  Luchtwegaandoeningen
  : moeite met ademhalen, neusuitvloeiing en hoesten. Een secundaire bacteriële infectie met als gevolg longontsteking is mogelijk.

  Spijsverteringsaandoeningen: maagdarmontsteking met braken en diarree.

  Huidaandoeningen: dermatitis waarbij de neushuid en zoolkussentjes hard en droog worden. Deze vorm kan gepaard gaan met verschijnselen van het zenuwstelsel.

  Aandoeningen van het zenuwstelsel: (i) toevallen of (ii) het geleidelijk optreden, tijdens een schijnbare herstelperiode, van spierspasmen en verlamming van de ledematen (‘chorea’). Dit kan gepaard gaan met een karakteristieke piepende hoest veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Bij deze vorm gaat de beginfase van de ziekte vaak ongemerkt voorbij.

  Oogaandoeningen: tekenen van conjunctivitis (tranende ogen).

 • Klinische diagnose

  •  Op basis van het algehele klinische beeld en de ziektegeschiedenis van uw hond zal uw dierenarts meestal wel de diagnose kunnen stellen.


  Diagnostische tests

  • Individuele gevallen kunnen echter soms moeilijk te diagnosticeren zijn. Het kan zijn dat uw dierenarts dan een neus/oogswab of een bloedmonster wil afnemen om het virus aan te tonen.
  • Er bestaat geen test die onder alle omstandigheden volledig uitsluitsel geeft en het kan dus voorkomen dat een definitieve bevestiging niet mogelijk is.
 • Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. Een secundaire bacteriële infectie kan uiteraard wel behandeld worden en ondersteunende, symptomatische behandelingen zijn ook noodzakelijk. De aanpak is daarom als volgt:

  • Een kuur met antibiotica om bacteriële infecties te behandelen.
  • Medicatie ter behandeling van symptomen als diarree, braken, en hoesten.
  • Verpleging om vuil en afscheiding uit neus/ogen te verwijderen en doorligplekken te voorkomen.
  • Ondersteuning om eten en drinken aan te moedigen.
  • Ontstekingsremmers en pijnstillers.

  Om verspreiding van het virus te voorkomen, moeten geïnfecteerde honden en honden die daarmee in contact zijn geweest gescheiden worden gehouden van andere vatbare honden. Daarnaast moeten hygiënische voorzorgsmaatregelen (aparte kleding/gebruik van desinfecterende middelen) worden genomen.
  Helaas is behandeling lang niet altijd succesvol.

 • Preventie gebeurt door vaccinatie. De component tegen hondenziekte zit altijd in de primaire vaccinatie die puppy’s krijgen, en vrijwel altijd ook in de boostervaccinaties die honden tijdens hun leven met regelmaat nodig hebben.

  Op basis van de specifieke situatie van uw huisdier zal uw dierenarts een beslissing nemen over het beste vaccinatieprotocol voor uw dier.

  Voor hondenshows en pensions is een recente vaccinatie verplicht.