Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verhogen.
U kunt meer lezen over cookies in onze disclaimer

Nederland

Artritis

Artrose

Arthritis (of osteoartritis) bij honden is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die meestal samenhangt met degeneratie (slijtage) van het gewrichtskraakbeen. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden wordt er door getroffen.

Hoewel de ziekte ongeneeslijk is, zijn er veel mogelijkheden voor pijnbestrijding, remmen van de ontsteking en verbeteren van de levenskwaliteit. De term artrose wordt vaak gebruikt om chronische ontsteking die gepaard gaat met slijtage processen aan te duiden.

Alles uitvouwen
 • Artritis kan in één of meer gewrichten optreden en zal pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, kreupelheid en een verminderde mobiliteit tot gevolg hebben. Dit alles leidt tot een verminderde levenskwaliteit en maakt deelnemen aan leuke alledaagse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger.

  Het gebeurt vaak dat eigenaren sommige van deze symptomen verkeerd interpreteren en abusievelijk toeschrijven aan het ouder worden.

  Het is dan ook belangrijk om bij honden zeer attent te zijn op mogelijke symptomen van artritis, zoals:

  1. verminderde activiteit
  2. geen zin om te wandelen, rennen, traplopen, springen of te spelen
  3. stijfheid
  4. kreupel lopen
  5. moeite om op te staan vanuit een liggende positie
  6. achterblijven bij wandelingen
  7. pijn bij het aanraken
  8. piepen of janken uit pijn
  9. agressief of teruggetrokken gedrag
  10. andere karakterveranderingen

   

 • Hoewel artritis bij honden ongeneeslijk is, kan er veel gedaan worden aan pijnbestrijding, remming van de ontsteking en verbetering van de levenskwaliteit. In een paar stappen kunt u ervoor zorgen dat u en uw hond nog vele gezonde en gelukkige jaren samen voor de boeg hebben.

  • Verminder de belasting Indien nodig; door het lichaamsgewicht van uw hond te verminderen kan de belasting op de gewrichten aanzienlijk verlicht worden. Bovendien produceert vetweefsel stoffen die de ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren. Realiseren en vasthouden van een normaal, gezond gewicht is dus essentieel. Raadpleeg uw dierenarts voor een afslankprogramma voor uw dier.
  • Houd ze in beweging Gecontroleerde lichaamsbeweging kan de spieren en gewrichten helpen versterken. Raadpleeg uw dierenarts om een geschikt programma samen te stellen dat uw dier niet te veel belast. Ook fysiotherapie voor dieren behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.
  • Vraag uw dierenarts om veilige en effectieve pijnbestrijding Dankzij de vooruitgang in geneesmiddelen hoeven de pijn en de ongemakken van artritis uw hond niet meer tegen te houden. Door gebruik te maken van zogenaamde NSAID’s wordt niet alleen een goede pijnbestrijding gerealiseerd maar wordt ook de ontsteking geremd.
  • Houd u aan het programma Artritis is een chronische ziekte die een permanente behandeling vereist. Hoewel u bij behandeling met geneesmiddelen en het nemen van maatregelen waarschijnlijk een verbetering zult zien, is het belangrijk dat u zich blijft houden aan de instructies van uw dierenarts om de levenskwaliteit van uw hond te blijven behouden. Stoppen met een behandeling leidt onontkoombaar tot een ernstige terugval.

   

   

 • Een lichamelijk onderzoek van uw hond door een dierenarts geeft aanwijzingen of uw hond artritis heeft. Honden reageren pijnlijk wanneer de aangetaste gewrichten worden aangeraakt. Daarnaast kan er sprake zijn van bewegingsbeperking van het gewricht en kan er wat gekraak te horen zijn. Doordat het gewricht niet op een normale manier wordt gebruikt, gaat er spierweefsel verloren en dat kan zichtbaar zijn aan de poten. Het gewricht kan zichtbaar opgezet zijn door de botwoekering rond het gewricht. Er zullen meestal röntgenfoto’s moeten worden genomen om de diagnose te bevestigen en soms is het nodig om monsters van het gewrichtsvocht te nemen om andere oorzaken van artritis uit te sluiten.